KISCSILLAG zenekar (VIDOR Fesztivál)
2015. augusztus 31. írta: Black Pen

KISCSILLAG zenekar (VIDOR Fesztivál)


Nyíregyháza. VIDOR-Fesztivál 2015.08.30.

Az együttest 2005 tavaszán alapította Leskovics
Gábor, Lovasi András, Bräutigam Gábor és Ózdi Rezső Pécsett, mint hobbi zenekar. Még ebben az évben kiadtak egy tizenkét számos demo anyagot, amit az internetről lehetett ingyenesen letölteni.

2006 októberében első nagylemezük Greatest Hits Vol. 01. címmel jelent meg, melynek anyaga nagyrészt a 2005-ös demóról lett újrarögzítve, azonban pár számot mégsem jelentettek meg róla: Hálózatvizsgáló, Holding (amely végül a harmadik lemezen jelent meg) és az Igazad van. A lemezhez két videoklip is készült, az egyik 2006 novemberében (Ha én lennék), a másik 2007 áprilisában (Kockacukor). Az albumot jelölték "Az év hazai rock albuma" kategóriában a 2007-es Fonogram-díjkiosztón.


2008 márciusában a második lemez beharangozásaként rögzített két számos kislemez címadó dalából, a Fishing On Orfű-ből készítettek klipet, melynek Rátgéber László írta a szövegét, és a Lovasi András és Kálocz Tamás nevéhez fűződő Fishing on Orfű Alterfeszt is erről a szerzeményről kapta a nevét. Tavasszal Bräutigam Gábor elhagyta a zenekart és helyébe a Kispál és a Borz akkori dobosa, Mihalik Ábel lépett.


Az együttes második lemeze 2009. február 12-én jelent meg, Örökre szívembe zártalak címmel, és 15 hétig szerepelt a Mahasz Top 40 albumlistáján, amin elérte az első helyet is. Két videoklip jelent meg róla, Merényi Dávid és Nagy Gergő rendezésében, 2009 áprilisában a Légyszíves, 2009 októberében pedig az Örökre. Az albumra rákerült az A pénz miatt című dal újrahangszerelt változata is, melynek szövegét Lovasi András írta, de először a Péterfy Bori & Love Band 2007-es debütáló lemezén szerepelt. A lemezt jelölték "Az év hazai alternatív albuma" kategóriában a 2010-es Fonogram-díjkiosztón, az együttest pedig a "Legjobb magyar előadó" kategóriában nevezték a 2010-es MTV Europe Music Awardson.


2010 novemberében adták ki Sirály című első lemezelőzetes dalukat, melyhez Merényi Dávid készített videót, majd 2011. október 21-én jelent meg második lemezelőzetes daluk, az Olajoshordó, melyhez a Minimax és a Megamax tévécsatornák által indított Zenével a gyermekekért program keretében készült klip. Harmadik lemezük, a Néniket a bácsiknak! 2011. november 4-én jelent meg, és elnyerte "Az év hazai alternatív albuma" díjat a 2012-es Fonogram-díjkiosztón.

Negyedik nagylemezük megjelenése előtt három dalt adtak ki, melyekhez videoklip is készült. Ezekből kettő, melyekhez Kálocz Tamás készített klipet 2012 végén, a Nagyon megy és a Tigrisszem, nem került rá, a 2013 áprilisában kiadott Őrkutya pedig áthangszerelve került a 2014. március 3-án megjelent Szeles című lemezre. Egy hónappal a lemez kiadása előtt, februárban jelent meg az albumon szereplő 2014 klipje, majd 2014 május végén jelent meg Melegszék című videójuk. Az új lemez 13 hétig szerepelt a Mahasz Top 40 albumlistáján, melyen a második helyig jutott.



A zenekar lemezein és koncertjein számos vendégművész is közreműködött az évek során; Tövisházi Ambrus (aki többek között az Amorf Ördögök, a Péterfy Bori & Love Band és az Erik Sumo Band alapítótagja) volt a producere a Kiscsillag első két lemezének és a Szelesnek, illetve a Légyszíves című dalnak a zeneszerzője is.


Rátgéber László írta a Russian in the school és a Fishing on Orfű szövegét, melyekben énekel is. A 2012 őszén indult Idáig tudom a történetet című turné előadásain közreműködött Vedres Csaba zongorista; Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője és Péterfy Bori is, a prózai elemek alkotótársa pedig Papp Sándor Zsigmond író volt Lovasi mellett. A Néniket a bácsiknak! című lemezen Bubenyák Zoltán és Boeni Hahn, a Szeles című albumon pedig az Erik Sumo Bandből ismerős Császári Gergő és Pápai István működtek közre.
2014 szeptemberében Ózdi Rezső, a zenekar alapítótagja és basszusgitárosa, távozott a zenekarból, mivel állítása szerint csak 10 évet szeretett volna zenéléssel eltölteni. Helyét Erős Márton vette át.
Forrásanyag:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiscsillag

Jelenlegi zenekari tagok:
Lovasi András – ének, gitár, bendzsó
Leskovics Gábor – ének, gitár, billentyű, szájharmonika
Erős Márton – basszusgitár
Mihalik Ábel – dob

Kiscsillag zenekar hivatalos honlapja: http://kiscsillagzenekar.hu


További információk, elérhetőségek: http://kiscsillag.lap.hu
https://www.facebook.com/kiscsillag

A bejegyzés trackback címe:

https://feketetoll-blackpen.blog.hu/api/trackback/id/tr638845860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása