"Tessék segíteni, nem akarok megégni!" (4.rész)
2015. július 20. írta: Black Pen

"Tessék segíteni, nem akarok megégni!" (4.rész)

A rövid tényhírek. Halálos kimenetelű tűzeset történt Nyíregyházán, a Petőfi utca egyik lakásában 17-én este 21 óra után. További egy személyt vittek kórházba a mentők, súlyos életveszélyes sérülésekkel. A lakás teljesen kiégett, lakhatatlanná vált, az oltási műveletek kárai miatt, az otthon nélkül maradt lakókat ideiglenes szállásra költöztették.

A tűzoltás megkezdésének pillanatában még nem tudni, vannak e áldozatok, sérültek a lángoló lakásban, de információk már vannak a tömegben, melyről a kimenekített lakótársak talán még be sem tudtak számolni a mentésben résztvevő tűzoltóknak, rendfenntartó erőknek. A szófoszlányokból kiderül, hogy egy idős nő lakik ott, de egyenlőre többet nem lehet megtudni. Közben hallani a tömegből érkező szavakat, ki honnan érkezett az esemény színhelyére. Az észak-nyugati szél messzire vitte a városban a nemkívánatos hír kézjegyeit, mert kilométerekről is érkeztek katasztrófa turisták, de nem az élvezeteknek engedve, mert van még magyar és együtt-érző szív, aggódás a tömegben, a kíváncsiskodás mellett, ami leginkább egy levegővételű, mint szórakoztató kielégítésvágy.
Távolról nézve a tűzvészek olyan, mintha a sötétségben
felkelt volna a nap, s kitöréseivel csillogtatta volna meg,
a lángnyelvek megsemmisítő erejét.
(a kép a helyszínen készült, a lakótömb hátulsó oldalán)
A társasház negyedik emeleti tűzben égő oldala, családi házaktól övezett, ami nehezíti a tűzoltók munkáját, de belső udvarok kapui nyílnak meg a megközelíthetőség segítésének szolgálatában. A szűk kis utcában a hatalmasnak tűnő tűzoltók, nehezen tudnak közlekedni, a magánudvarokba befordulni-betolatni, mert minden történés ellenére a mentőegység ügyel az épített környezetre is annak ellenére, hogy felhívják a figyelmüket arra, nyugodtan tegyék azokat semmissé, nem számít az most a mentés érdekében, az pótolható. A létrás tűzoltókocsi nagy nehezen betolat a szűk kis magánudvar kapubejáróján, majd  a stabilitását növelő talpait leengedve, kinyújtja a "nyakát" a tűz felé. Időközben azonban a társasház sötét hátsó oldalán, szinte a fal mellé simuló másik tűzoltó autóból is megkezdik a tűz oltását, nem tudni hogyan, mert azon nincsen létra, de valahogy mégis bejut a víz az ablakon, szinte szinte a plafonnak csapódva, annyira meredeken megy felfelé. Közben a létrás-kocsi is megvilágítja a megmentendő területet, majd az is megkezdi, de főleg a külső szigetelés oltását, mert azáltal átterjedhetne a szomszédos lakásokra is. Az oltás közben, csak a laikusnak nem várt eseményként, áttör a lakásban a tűz a másik szobába is, de már a lépcsőház éghető elemei is lángra kapnak. Tűz és víz, két elem. Melyik az erősebb, mert ugyan a víz ideglenesen néha legyőzi a másik természeti erőt, de az néha megadva magát, frissültében új erő kap, s ki is fejezi tekintetes tekintélyét, újra "fal", újra táplálkozik, mert éhes, növelni akarja tömegét, megmutatni magát, ki az úr, a háznál.
Magánudvarok kapui nyíltak meg, mert ha nem teszik, a
mentést nehezítették volna meg, s még több lakásban
okozott volna károkat a tűz.
(a kép a helyszínen készült, a lakótömb hátulsó oldalán)
Gyorsan zajlanak a történések, mert pár perc, kis idő az ember életében, most mégis sok, időt és a teret meghazudtolva gyorsan terjed a tűz, pillanatokon belül képes kiégni egy körülbelül hatvan négyzetméteres lakás, hihetetlen emberi léptékkel, amire gondolni sem lehet, de ezt látván elhiszi az emberi elme, felfogja. Nincs az egy otthoni lakástűz esetén, hogy engedek egy vödör vizet, és beoltom azt, mert egy gyufalángnyi tűz, pár másodpercen belül az egész helyiséget megemésztve beteríti. Én tudom, személyesen is átélhettem a magam sorsán megtanulva mindezt, átéltem a borzalmat, sőt el is szenvedtem annak vele együtt-járó fájdalmait is, nem felejtve soha, a tűz bélyegét a testemen magamon hordozva, miképpen nem szabad játszani a tűzzel, miképpen a mi  energiatömegünk számára, csak egy gondolatnyi szösszenet, a tűzben az élet. A tűz ellen az emberi szervezet védekezni sem tud, mert az a víz, ami a testében van, csak annyira elég, hogy megfőjön a saját levében, ezért az égési sérülés, a kipárolgott víz miatti élet és halál kérdése, mely legfontosabb emberi összetevőnk, nélküle nincs élet.
(folytatása hamarosan következik, érdemes visszanézni, mert olyan elemeket is tartalmaz, melyet a közmédia nem tett nyilvánossá)

A bejegyzés trackback címe:

https://feketetoll-blackpen.blog.hu/api/trackback/id/tr948845902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása