Programozott hullák/a pénz világa
2016. március 12. írta: Black Pen

Programozott hullák/a pénz világa

Programozott hullák/a pénz világa


"Ha a pénz világa az emberek agyát, gondolkodását időkorlátok, -szakok és -határok közzé szorítja, mind-ezáltal megformálják azt, akkor időben lesz beteg, öreg és programozott hulla. Visszafelé ugyanez, aki sokáig akar élni, az idő megélése, betegség nélkül, nem pénz kérdése. Miért? Van pénzed, de mennyit ér az életed."- Tamás Boros

A pénz és az élet című dokumentum film, részletesen feltárja, s elemzi a pénz, mint fizetőeszköz szerepét a gazdaság és a társadalom szemszögéből megközelítve. A filmet, nevezhetjük oknyomozó riportnak, és a mély-interjúk során megszólaltat, pénzügyi szakembereket, valamint a társadalom legkisebb egységét, az átlag embert. Két fő motiválótényező jellemzi a filmet: Pénzszerzés és élni-akarás.



A képi illusztráció forrásanyaga: www.moricka net
A következő film, "A pénz nélkül élni" című dokumentumfilm főszereplője Heidemarie, aki pedagógus volt, mindenét eladta, s tizennégy éve pénz nélkül él, igaz ami igaz, azért neki is néha elő kell teremtenie, mint fizetőeszközt, másképpen nem tudna a világban utazni. Hogy hogyan érvényesül pénz nélkül a világban, szinte elképzelhetetlen, mégis lehetséges, persze kételyek merülhetnek fel mindenkiben, aminek van is alapja és jogos, de mégis van valami átható szellemisége a filmnek, szinte tanító és példaértékű, kissé segít értelmezni azt a tényt, miképpen túl pénz-centrikus a gondolkodásmódja az emberiségnek. Tanulható film, s elhangzanak benne olyan egyszerű emberi értékek, cselekedetek, melyekre manapság már önmagunkban, nem található meg példa rá, de Heidemarie mégis segítséget nyújt ebben, miképpen eme rejtett elméletek felszínre törjenek. Bevallom néha kissé idegesítő a főszereplő cselekedetei, beállítódottsága, de mégis példaértékű és alkalmazható. A ma társadalmának szemszögéből nézve, szinte érthetetlen eme cselekedete, meggondolatlansága, de mégis, akik ennek vélnék a dolgokat, azok is tanulhatnak belőle, s nem kell pszichopataként jellemezni Heidemarie viselkedését,-gondolatait, ő az egyszerű és cserekereskedelmen keresztüli világszemlélet kialakítására törekszik. Van egy szépségdolog pikantériája a filmnek, mely szinte végigkíséri a filmet, valahol az alapokban rejtőzik, mert Heidemarie egy kész világban éli az életét, tárgyak és anyagi javak biztonságában, melyeket valakiknek meg is kellett teremteniük, az újabbakat meg létrehozniuk. Leginkább egy úri hajléktalannak titulálnám a főszereplő jellemét.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketetoll-blackpen.blog.hu/api/trackback/id/tr998845568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása