Zsiráf (Nyíregyházi Állatpark)
2015. november 28. írta: Black Pen

Zsiráf (Nyíregyházi Állatpark)

A Nyíregyházi Állatpark Tarzan-ösvényét járva láthatóak a Zsiráf-család (2015.11.28., photo by: Tamás Boros)


A zsiráf a legmagasabb és leghosszabb nyakú állat. Az ókortól kezdve kedvelt látványosság szafarikon és állatkertekben. Latin nevének jelentése tevepárduc, amely az ókorból ered, mivel magassága a tevét idézi, bőrének mintázat pedig a párducot.
A száraz szavannákat kedveli, fő tápláléka az akácialevél. Naponta akár közel hetven kilogramm zöldtakarmányt is elfogyaszthat. Minden zsiráf foltos szőrzettel rendelkezik, a foltok méretei és kontúrjai alfajonként változnak, míg a mintázat egyedenként. Az alapszíne lehet homokszínű, világosbarna, sárgás, míg a foltok a sárga színtől a sötétbarnáig változhatnak.
A zsiráfok szarva olyan csontkinövés, melyet bőr burkol. Társas állat, átlagosan 15-20 egyedet számláló csordában él, amely laza, és nem illetve kor szempontjából igen vegyes lehet.
Ellenségeivel szemben rúgásaival és fejelésével védekezik. Többnyire csak oroszlánfalkák támadják meg. A hím párzás előtt megállapítja a kiválasztott nőstény fogamzóképességét a nőstény vizeletének megkóstolásával. A kis-zsiráf (születésekor körülbelül két méter magas és 60 kilogramm) már negyedórával a születése után lábra áll. Vadonban 10-15 évig él míg fogságban 20-25 évig is.



További Zsiráf-képek

































A bejegyzés trackback címe:

https://feketetoll-blackpen.blog.hu/api/trackback/id/tr138845762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása